Norge har sterke kompetansemiljøer innen industri og forskning for rørtransport av gass, CO2-fangst og -lagring, og dampreformering av naturgass (SMR – Steam Methane Reforming). Olje- og gassnæringen i Norge er allerede engasjert i en rekke prosjekter som omfatter å ta i bruk hydrogen fra naturgass med CCS. Equinor er eksempelvis engasjert i store europeiske prosjekter der hydrogen fra naturgass vurderes brukt både innen kraftproduksjon, industri, transport og varmeproduksjon.
Et konsortium bestående av IFP Energies Nouvelle, SINTEF og Deloitte publiserte i 2021
en stor, faglig studie av mulighetene for bruk av hydrogen som et verktøy for å oppnå netto nullutslipp i Europa innen 2050.
Rapporten viser at hydrogen kan spille en avgjørende rolle i avkarboniseringen av EU energisystem, med et behov som potensielt overstiger 100 millioner tonn/år i 2050. Den viser også at hydrogen fra naturgass med CCS eller omdannet ved hjelp av pyrolyse vil være avgjørende for at hydrogen kan spille denne viktige rollen på kort og mellom-lang sikt, fram til produksjonskapasiteten for hydrogen ved hjelp av elektrolyse av vann, basert på fornybar kraft, har blitt dominerende. Rapporten peker også på nødvendigheten av å etablere et fungerende marked for hydrogen i Europa. Der er ikke på plass i dag, og effektiv bruk av hydrogen i den skala som er nødvendig blir ikke mulig før et regulert marked er etablert.
De siste årenes store søkelys på hydrogen som energibærer har resultert i en massiv innsats innen forsking og utvikling i mange deler av verden. Norge ligger ennå langt framme, men vil møte stor konkurranse. Det er derfor viktig at både industrien og myndighetene arbeider raskt og målbevisst for å industrialisere både produksjon av hydrogen og bruken av denne energibæreren.