Den viktigste kilden til utslipp av NOx er energiproduksjonen som skjer på plattformene offshore. I tillegg er dieseldrevne motorer på flyttbare rigger en viktig kilde. De flyttbare riggene benyttes både til leteboring og produksjonsboring.
Miljøavtalen om NOx regulerer næringsorganisasjonenes forpliktelser overfor myndighetene til å redusere sine samlete NOx-utslipp. Norge har allerede oppfylt NOx-forpliktelsene i Gøteborgprotokollen for 2020. Innsatsen for å redusere NOx-utslipp gjennom NOx fondet har vært avgjørende for å oppfylle denne forpliktelsen. Næringslivets NOx-fond gir støtte til virksomheter som gjennomfører tiltak for å redusere sine NOx-utslipp. Støtten fra NOx-fondet blir utbetalt når tiltaket er gjennomført og dokumentert.
Ny NOx-avtale gjelder fra 2018 - 2025 og ble godkjent av ESA i februar 2018. Den nye NOx-avtalen anses som et sterkere virkemiddel for utslippsreduksjoner enn tidligere miljøavtaler. Forpliktelsen i den nye avtalen er et utslippstak som reduseres over tid. Med den nye avtalen må eventuelle aktivitetsøkninger i sektorene som omfattes av NOx-avtalen kompenseres med ytterligere reduksjoner. NOx-utslippene har blitt vesentlig redusert gjennom utløste tiltak fra NOx fondet.
I 2020 var totalt utslipp av NOx fra petroleumsvirksomheten 40 978 tonn. Dette er en nedgang fra 2019, da utslippet var 43 024 tonn. Nedgangen skyldes generell nedgang i forbrenning og fakling.
Figur 29 viser utslipp av NOx fra virksomheten på norsk sokkel og fordeling på kilder i 2020.
Utslippen av NO
x gikk ned i 2021, og dermed ble også det spesifikke utslippet av NO
x redusert som følge av økt produksjon. I 2021 var det nær 0,16 kg/Sm
3 o.e. mens den var på 0,18 kg/Sm
3 o.e i 2020.